Буряк
(Béta vulgáris)
Буряк – дивовижний український суперфуд. Він багатий мінеральними солями, органічними кислотами та фолієвою кислотою. Цей овоч – рекордсмен із концентрації бору та марганцю, а також один із лідерів
за вмістом заліза. Мікроелементи у складі буряків покращують обмін речовин, активізують роботу кровотворення завдяки вмісту нітратів, зміцнюють імунітет.Нітрати також впливають на фізичну працездатність, покращуючи ефективність мітохондрій, які відповідають за вироблення енергії у клітинах. Наприклад, щоб максимізувати їх потенціал, найкраще споживати буряк за декілька годин до тренування.

Загалом буряк в профілактичних цілях потрібен усім, хто дбає про власне здоров’я та бажає жити довгі роки повноцінно та з відчуттям молодості.
Щобільше, буряк має позитивний вплив на роботу мозку. Дослідження доводять, що його споживання покращує приплив крові до лобової частини мозку, що відповідає за прийняття рішень і робочу пам’ять. Велика кількість беталаїну додає ще антиоксидантні властивості.

Цікавий факт: буряк вирощується на всіх континентах, крім Антарктиди,
але його батьківщиною вважається Далекий Схід та Індія. Саме тут люди вперше скуштували дикий буряк, який є родичем всіх сучасних видів буряка. Коренеплідні форми буряка культивували та почали вирощувати понад дві тисячі років тому. Перші згадки про буряк на території сучасної України, датуються десятим століттям і лише через 200-300 років його почали вирощувати в Європі.
Підходить до дієти майбутнього: