Чипотле (копчений чилі)
(Capsicum chipotle)
Чипотле – це той самий перець халапеньйо, тільки приготований через технологію підкопчення. За шкалою пекучості Сковілла чипотле має від 5000 до 10000 SHU (Scoville heat Units), що належить до середнього ступеня пекучості, але є більш пекучим, ніж свіжий халапеньйо.

Здорове тіло – здорове життя. Чипотле є ідеальним рішенням для тих,
хто завжди бажає виглядати здоровим завдяки вмісту капсаїцину – природного антиоксиданту, що сприяє окисленню жирів.
Приправа має очищальні та протизапальні властивості. Її рекомендується регулярно вживати для нормальної щоденної роботи організму: серця, печінки, нирок та здоров'я судин. Такий широкий спектр дії обумовлений багатим складом продукту. Після копчення димом він мало змінюється. Особливо актуальним є чипотле в зимовий час, коли потрібно захистити організм від вірусів. На додаток, спеція корисна тим, що до складу входить лютеїн і зеаксантин та цинк, які відповідають за гостроту зору. Якщо ваш стиль життя або ваша робота передбачає постійне знаходження перед екраном. Чипотле – однозначно має бути в вашому раціоні.

Цікавий факт: Назва “халапеньйо” походить від міста, в якому вирощують перець – Халапа. Всі роботи з ним повинні проводитися в рукавичках, оскільки при зіткненні зі шкірою можлива поява алергічної реакції. До копчення його зберігають у скляних банках чи заморожують. Завдяки використанню диму, продукт повністю безпечний для здоров’я. Лідером виробництва перцю чипотле є мексиканський штат Чіуауа. Саме чипотле найчастіше служить основним інгредієнтом для приготування одного з найвідоміших у кулінарії соусів – табаско.
Підходить до дієти майбутнього: