Петрушка
(Petroselinum crispum)
Петрушка - це багаторічна рослина з сімейства апів'євих, яка широко використовується в кулінарії та традиційній медицині. Є два види петрушки - кудрява петрушка з хвилястими листям і плоска (італійська) петрушка з гладкими листочками.

Однією з найцікавіших рис петрушки є її давнє використання в традиційній медицині. Відомо, що вже в стародавньому Римі і Греції петрушку використовували як траву з активними властивостями. У народній медицині вона використовувалась як спазмолітик та антисептик. Сьогодні дослідники продовжують вивчати корисні властивості петрушки, зокрема її можливість захищати організм від запальних процесів та розвитку деяких хвороб.
Петрушка є поширеним інгредієнтом у багатьох кухнях світу і використовується для приготування супів, соусів, салатів, м'ясних і рибних страв, а також як приправа.

Петрушка - цінне джерело поживних речовин. Вона містить вітаміни (А, С, К, Е), мінерали (кальцій, залізо, магній, калій) і антиоксиданти, які сприяють зміцненню імунної системи, підтримці здоров'я кісток, покращенню зору та захисту клітин від пошкоджень вільними радикалами.

Цікавий факт: У 1970 році, під час місії "Аполлон-12" - другої висадки людей на Місяць, астронавти П. Конрад, А. Бін та Р. Ґордон при виконанні своїх обов'язків зі збирання проб на Місяці випадково знайшли на поверхні планети щось несподіване - насіння петрушки.
Цей незвичайний епізод став результатом незваженого рішення Головного відповідального інженера по випробуваннях та зборці "Аполлона-12", Джорджа Лоури, який вирішив, що буде цікаво додати космічній експедиції трохи домашньої зелені. Таким чином, він вклав у кілька кульок насіння петрушки, які астронавти привезли на Місяць.

Підходить до дієти майбутнього: