У складі їжовика гребінчастого є речовини, що активізують синтез білка NGF: гериценони, бета-D-глюкани, похідні ціатану, провітамін D, еринацини. А такі речовини, як арабітинол, D-треітол і пальмітинова кислота мають антиоксидантний ефект.
Цікавий факт: в історії давнього Сходу їжовик вживали люди абсолютно різних професій. Наприклад, їжовик використовували буддійські монахи, які культивували його на деревині. Вони цінували цей гриб за його здатність покращувати концентрацію під час медитацій.
В свою чергу в Японії цей гриб вважався їжею самураїв. Вони вірили, що їжовик гребінчастий зміцнює розум, надає ясність думок та підтримує бойовий дух. З іншого боку у стародавньому Китаї його споживали вчені та філософи, які вірили, що гриб допомагає їм знаходити інсайти та мудрість під час навчання або написання філософських трактатів.
Також в азійському фольклорі їжовик інколи згадувався як один з компонентів еліксиру безсмертя, який шукали даоські мудреці.